واکنش سلمان رشدی به افزایش جایزه قتل خود؛ «یک آخوند ایرانی به دنبال شهرت است»
سلمان رشدی، نویسنده کتاب جنجالی «آیه های شیطانی»، تهدیدهای جدید علیه خود را بی اهمیت دانسته و آن را نتیجه حرف های «یک نفر آخوند به دنبال شهرت در ایران» توصیف کرده است. به گزارش روزنامه آمریکایی «بوستون هرالد»، نویسنده «آیه های شیطانی»، روز سه شنبه ۲۸ شهریور، در سخنانی در یکی از شعبه های کتابفروشی معروف «بارنز اند نوبل» در برابر جمعیتی حدود ۴۰۰ نفره، در حالی از بی اهمیت بودن تهدیدهای جانی تازه علیه خود صحبت می کرد که سال ها از زمان فتوای آیت الله خمینی در ۱۹۸۹مبنی بر ارتداد وی و برخی تلاش ها برای قتل این نویسنده می گذرد.
پس از بالا گرفتن اعتراض های خونین مسلمانان در خاورمیانه به ساخت فیلمی که بسیاری آن را توهین آمیز نسبت به پیامبر اسلام تلقی می کنند، یکی از بنیادهای نیمه رسمی در ایران (بنیاد ۱۵ خرداد) که تحت مدیریت آیت الله حسن صانعی قرار دارد، جایزه قتل رشدی را از ۲/۸ میلیون دلار به ۳/۳ میلیون دلار افزایش داد.
در واکنش به این اقدام، سلمان رشدی که فیلم یاد شده را «بدترین فیلم سایت یوتیوب» توصیف کرده، می گوید مدتی طولانی است که صانعی برای قتل او جایزه تعیین کرده اما افراد زیادی او را جدی نگرفته اند.
این نویسنده جنجالی تهدید جدید را صرفاً محصول تازه ای از «کارخانه خشم» دانسته و افزوده است که «هیچ سندی» وجود ندارد که نشان دهنده آن باشد افرادی به جایزه تعیین شده علاقه نشان داده باشند.
سلمان رشدی می گوید نگرانی او از بابت جوخه های مرگ دولتی و «قاتلان حرفه ای» است. نویسنده کتاب «بچه های نیمه شب» همچنین تصریح می کند که روزهای اختفا برای او به پایان رسیده و اکنون دیگر به آزادی در خیابان ها پیاده روی می کند، در صف سوپرمارکت می ایستد و مانند دیگر نویسندگان در جلسات کتابخوانی شرکت می کند.
دولت ایران مدتهاست که از حکم و فتوای خمینی فاصله گرفته اما احساسات ضد سلمان رشدی همچنان در این کشور وجود دارد.
اما اصل موضوع سخنرانی نویسنده ۶۵ ساله بریتانیایی هندی تبار درباره کتاب جدیدش بود با عنوان «جوزف آنتون» که شرح حال او از ماجرای فتوا و زندگی پرماجرایش را روایت می کند، کتابی که با فروش دلگرم کننده و نقدهای خوبی مواجه شده است.
رشدی می گوید آخر داستانش خوش است اما به هیچ وجه مایل نیست به جز بر روی کاغذ دوباره آن روزها را زندگی و تجربه کند.
زمانی که فتوای آیت الله خمینی زندگی سلمان رشدی را دستخوش تغییر کرد، وی به ناچار تحت نظر ۲۴ ساعته نیروهای امنیتی و پلیس درآمد. در آن زمان مأموران تیم امنیتی از نویسنده خواستند برای خود نامی مستعار انتخاب کند که در ارتباطات برای اشاره به او مورد استفاده قرار گیرد و سلمان رشدی نیز از ترکیب نام کوچک دو نویسنده محبوب خود، «جوزف کُنراد» و «آنتون چخوف»، نام «جوزف آنتون» را برای خود انتخاب کرد که امروز به عنوان نام کتاب جدید این نویسنده مورد استفاده قرار گرفته است.
رشدی می گوید یک نقل قول از «جوزف کُنراد» را سرلوحه زندگی خود قرار داده است: «باید تا زمانی که بمیرم زندگی کنم.»
سلمان رشدی جان به در بُرد، اما همه دست اندرکاران انتشار کتاب او به اندازه نویسنده خوش شانس نبودند. نویسنده کتاب «آیه های شیطانی» می گوید ناشر نروژی کتابش را به یاد می آورد که هدف سه گلوله از پشت سر قرار گرفت و به شدت مجروح شد و در مقابل «نه تنها کوتاه نیامد که نسخه های بیشتری از کتاب را سفارش داد.»
علاوه بر ناشر نروژی رشدی از دوستان وفادار دیگری مانند «کریستوفر هیچنز» و بسیاری از کتابفروشی های ایالات متحده قدردانی کرد که در بحبوحه تهدیدها به بمب گذاری، کتاب او را خریداری کردند.
سلمان رشدی در کتاب «جوزف آنتون» می نویسد: تجربه فتوای قتل باعث شد نیکی و بدی را در انسان ها مشاهده کند. او به یاد می آورد که چطور زمانی آماج انتقادهای محافظه کاران و حتی بعضی لیبرال ها قرار گرفته بود و چگونه ده سال زندگی مخفیانه منجر به شکست دو ازدواجش شد. اما توصیه سلمان رشدی به حاضران هم جالب بود، «از محکوم به مرگ شدن توسط رهبر یک کشور استبدادی اجتناب کنید!»
رشدی می گوید آن فتوا زندگی اش را به یک رمان تبدیل کرد. نویسنده «جوزف آنتون» می گوید دیگر برایش عادی شده بود که افسران مسلح پلیس، که «حکم تیر داشتند» در آشپزخانه اش این ور و آور بروند، یا خیابانی را در پاریس به طور کامل قرق کنند که خودروی حامل او رد شود و ادامه می دهد: روزی در حالی که از پنجره یک کافه بیرون را تماشا می کردم، آرزو داشتم می توانستم قاطی مردمی شوم که آن بیرون با هم می نوشیدند و سیگار می کشیدند و تلاش می کردند ببینند این همه برو و بیا مربوط به چه کسی است
.
سلمان رشدی می گوید: به کتاب خود و نبردی که برای این ارزشمندترین نوع آزادی انجام داده، افتخار می کند؛ آزادی بیان.
وی تاکید می کند که «تروریسم در واقع هنر کاشت وحشت است و تنها راهی که می توان با آن مبارزه کرد، ترس به خود راه ندادن است.»
رادیو و وبسایت کردانه