06-01-2014, 10:54 PM
Rationalist نوشته: آیا می توانم منتظر نقد ها و دیدگاه های دیگر دوستان نیز باشم؟نخست اینکه سپاس از شهامتتان برای بیانی جامع از اندیشههای فلسفیتان.
تا آنجا که من فهمیدم بحثِ شما با امیر گرامی حولِ این میگردد که شما میگویید هدفِ غائی باید «لذتِ خردمندانه» یا خردمندانه لذت بردن باشد، امیر اما میگویند که لذت به خودیِ خود هم میتواند معنا داشته باشد، فقط کافیست با خردمان ستیز نداشته باشد. خب راستاش من گمان میکنم از این جهت حق با امیر باشد، چرا که «یقین» بسیار پیشتر از این بحثها رسوا شده؛ پس از این بحث بر روی خودِ ماهیتِ لذت است؛ من گمان میکنم شما تعاریفی متفاوت از لذت دارید و به آن از زوایایی متفاوت نگاه میکنید. امیر احتمالا لذت را همان «اجساسِ خوب»ی میبینند که پیشتر بدان اشاره کردند ولی شما وقتی از لذت سخن میگوئید، بازهم گوئی از امری والا حرف میزنید مثلِ لذت بردن از «اندیشیدن» و... در حالیکه امیر هر لذتِ ساده و پست و هتا حیوانی را هم میتوانند اصیل و جذاب بشمارند. خب در اینجا شما دچار یک مخمصهی جدی خواهید شد: امیر از شما خواهند پرسید که چرا وقتی که یک امرِ لذتبخش هیچ علت و معنایی جز خودِ لذت ندارد، باید از آن پرهیز کنم؟ پاسخ شما چیست؟
دوم آنکه، با همهی توضیحاتی که دادید بازهم خردگرایی شما بیشتر به نوعی از «خردباوری» میگراید و هنوز به این نرسیدهاید که خردباوری ِ رادیکال ِ مُتِسَری در همهی امور خودش در واقع ضدخرد است. خردگرایی وقتی اثربخشی و معنا دارد که شما آن را جایی که کثرتی دارای حداقلی از باور به خردگرایی وجود دارد استفاده بکنید وگرنه خیلی ساده خودِ خردگرایی تبدیل به ضدخردگرایی خواهد شد! پس در نهایت میرسیم به اینکه واقعا چیزی هست که میتواند نه خردگرایانه باشد و نه ناخردگرایانه. اگر شما چنین گزارهای را معتبر میشمارید، پس دیگر بحثی نمیماند و گره گشوده شده ولی اگر آن را نامعتبر میشمارید، پس به جمع متحجرهای سدهی 1800 خوش پیوستید!
سوم: برای آنکه قدری ابعاد و دامنهی خردگراییتان روشن شود، به این پرسش پاسخ دهید: فرض بکنید که ما موجودی را پیدا کردهایم که خرد کل است و از همه چیز با خبر است؛ فرض کنید در خرد و هوشِ کامل و جامع ِ او شکی نداریم و مطمئن هستیم که هر حکمی که میدهد تماما بر پایهی خرد است. یک روز او اعلام میکند که بر اساس آنچه او اندیشیده، انسانها باید بطور کامل از بین بروند. نظر شما چیست؟ آیا عمل به یک حکمِ خردگرایانه همیشه خردگرایانه است؟
فعلا تا همین سه مورد کافیست تا در ادامه ببینیم به کجا خواهیم رسید...
کسشر هم تعاونی؟!