08-17-2013, 08:35 PM
Russell نوشته: دوستان اینبار من علاقمند شدم که دنبال یکزبان منسجم فارسی برای نوشتار بگردم و از سبکی که خودم بنا به سلیقه لغات را بهم تکه دوزی میکردنم را تغییر دهم ،چه پیشنهاد میکنید؟راسل جان، در میانِ تمامِ آنهایی که در این حوزه هستند و من آنها را میشناسم، آشوری را بیش از همه میپسندم. واژههایی که او میسازد اگرچه گاهی نیمهعربیست، اما غیر از این مواردِ معدود، در حالتِ کلی، واژههایش بسیار دلنشین و ساده است و همچون دیگران هخامنشی یا طولانی یا غیرقابلِ تلفظ نیست. آشوری تنها مترجم نیست، که یک زبانشناس است که 40 سالیست به طورِ مداوم در این کار است و آثارِ درخوری در این زمینه دارد، همچون فرهنگِ علومِ انسانی، زبانِ باز، بازاندیشیِ زبانِ فارسی ، مدرنیته و ما، دانشنامهی سیاسی و... واژههای ساختهی او علاوه بر آنکه پارسیست، هرگز به گوشِ مخاطبِ فارسیزبان عجیب و غریب نیست. دیگران یا معمولا آنقدر دچار تحجر و تعصب میشوند که مثلا به جای دیالکتیک، واژهای چون دویچمگوییک را پیشنهاد میدهند و یا آنقدر دست به عصا که فقط در مواردی که واژگانِ عربی پیدا نشوند، از معادلهای پارسی در متونِ فلسفی استفاده میکنند. نقطهی قوتِ اصلی آشوری در این است که او به بیان و زبانِ شعر و ادبیات و فلسفه و کاربردهای زبان در آنها به خوبی آگاه است و به ارتباطِ زبان و مدرنیسم واقف است. به همین سبب است که هرگز زبانِ شعر را به زبانِ فلسفی تبدیل نمیکند و برعکس و یا زبانِ فنی را به زبانِ ادبی و برعکس ...
سبک داریوش آشوری از هر آنچه تا کنون دیدهام برایم دلنشینتر بوده.
من توصیه میکنم فرهنگِ علومِ انسانی را تهیه کنید راسل جان و از آن استفاده کنید. در این کتاب تقریبا برابرِ تمامِ واژههای علومِ انسانی آمدهاند و نویسنده تنها بر پیشنهادها و برابرهای خودش اکتفا نکرده، بلکه برابرهای جاافتاده و شناخته شده را هم آورده و این به شما این آزادی را میدهد که شما با توجه به مخاطبتان برابرها را برگزینید. با استفاده از این واژهنامه، شما همزمان که متونِ فلسفی یا ادبیِ دیگر را میخوانید با برابرهای دیگر هم کم و بیش آشنا میشوید و ذهنتان به طور خودکار آنچه را که بیشتر میپسندد برمیگزیند. منظورم این است که الزاما نیاز نیست که به دنبالِ واژهنامهای باشید که بهترین برابرها را داشته باشد(هر چند که تصور میکنم واژهنامهای به این شکل که صرفا بر واژگانِ علومِ انسانی تاکید داشته باشد غیر از اینی که آشوری منتشر کرده دیگر نباشد) مهم این است که زبانِ خود را منظم کرده و به آن سامان و روال دهید، اندک اندک خودش شکلِ منظم و منحصر بفردِ خودش را پس از تمرینهایی که حینِ خواندن و نوشتن میکنید پیدا خواهد کرد.
کسشر هم تعاونی؟!