نامنویسی انجمن درست شده و اکنون دوباره کار میکند! 🥳 کاربرانی که پیشتر نامنویسی کرده بودند نیز دسترسی‌اشان باز شده است 🌺

رتبه موضوع:
  • 0 رای - 0 میانگین
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد
#1

با درود
((این جستار را در تالاری دیگر بنده و یک محقق دیگر در حال تکمیل هستیم که البته کاربران ان تالار نیز در این راستا مطالبی را می افزایند و چون هدف یک کار فرهنگی در جهت افزایش دانایی دوستان هست بهتر دیدم در این تالار نیز این جستار را بگنجانم تا هم دوستان بهره جویند از مطالب و هم اگر کسی پژوهشی دانشیک و یا اسنادی در این مورد دارد در این جستار بگنجاند تا ما هم بهره بریم و بر دانش خود بیفزاییم))
اضهار نطرها راجب حکومت رضا خان همواره الوده به جبهه گیری های حزبی یا دینی بوده و برای دانستن واقعیات رخ داده محققی می طلبد دانا و عادل
در زیر نظر یک محقق خارج از این جبهه گیری ها را در مورد حکومت رضا شاه می اورم و سپس برسی میکنیم با اسناد و مدارک تا مشخص شود که وی دیدگاهش تا چه میزان درست بوده و جزییات حکومت رضا خان و وقایع به چه صورت از اسناد قابل استدلال است
نظر ارتور کنته راجب موضوع به نقل از کتاب جنایت و مکافات شجاع الدین شفا(یک جلدی) صفحه647):
منطقه پهناور میان دریای خزر و اقیانوس هندکه ایران نام دارداز دهها سال پیش صحنه رقابت قول اسای اینگلیسها و روسها بوده تا به جایی که در سال1919 از سوی ایران با لندن قراردادی بسته شد که به موجب ان اختیار امور اداراتی و ارتش ایران به اینگلیس واگذار شد.در 1921 ارتش سرخ روسیه حق دخالت قانونی در ایران را بدست اورد.وقتی که رضا شاه زمام امور را در دست گرفت ایران عملا مستعمره ای بود که نیمی از ان در دست لندن و نیمی در دست مسکو بود با اینهمه وی با اراده اهنین که وجه مشخص او بود کمر به نجات کشور بست.ارتش ملی بوجود اورد نظام وظیفه اجباری و عمومی مقرر داشت حقوق غیر قانونی اشغالگران اینگلیسی و روسی را ملغی ساخت و توانست به ملت خود احساس ارامش و هویت واقعی دهد و انها را از عقده های حقارت دیرنه رهایی بخشد.وی از امیختگی طبغات مختلف اجتماعی از جمله اشراف و مالکان و روشنفکران و...ملتی یک پارچه ساخت و برای تعجیل این واقعیت نام سنتی پرس یا پرشیا را به نام تاریخی و کهن ایران که نشان گر وحدت جغرافیایی بود تغییر داد و همچنین نام خانوادگی خود را به پهلوی که ریشه تاریخی دارد تحول بخشید.او نیز همانند اتاتورک که در ترکیه به نوسازی کشور خود و رهبری جامعه از دوران قرون وسطی به جهان مدرن همت گماشته بود عمل کرد و از جمله کوششهایی که انجام داد مبارزه با طبقه اخوند واپسگرا بود هرچند که قاطعیت اتاتورک را در این امر نشان نداد

در ادامه وقایع رخ داده در حکومت رضا خان را به روایت اسناد برسی میکنیم

گفتار اول
جمهوری یا شاهنشاهی رضا شاه متمایل به کدام بود؟
در اواخر سال 1301 هجری در گرماگرم کشاکش سیاسی که تغییر سلسله قاجار به پهلوی به دنبال اورد رضا خان سپه سالار به صلاح عده ای از نمایندگان مجلس و مشاوران خود تغییر رژیم ایران را از سلطنت به جمهوری مظرح کرد و این موضوع جنجال فراوانی را در مجلس و مطبوعات و غیره بهمراه داشتدر ان هنگام بزرگترین مراجع شیعه سید ابوالحسن موسوی اصفهانی محمد حسن غروی نا یینی و عبدالکریم حائری در نجف و قم بودند که در تاریخ 16 فروردین 1302 تلگرام زیر را در مورد پیشنهاد رضا خان مبنی بر جمهوریت ایران به شرح ذیل مخابره کردند:
((بسم الله الرحمان الرحیم
جنابان مستطاب حجج اسلام و طبقات اعیانو تجار و اصناف و قاطبه ملت ایران داعت تاییداتهم.چون اخیرا اضهاراتی درباره تشکیل جمهوریت شده بود که مرضی عمومی نبود و با مقتضیات این مملکت مناسبت نداشت لهذا نقض عنوان جمهوریت و القا اضهارات مذکور و اعلان انرا به تمام بلاد خواستاریم))(توضیح المسایل شجاع الدین شفا صفحات 125 تا 126)

بخوانیم در این باره نظر حسن مدرس را در مجلس به نقل از گفتگو حسن حلاج مدیر روزنامه حلاج با ایت الله مدرس مذکور در کتاب تاریخ تحولات سیاسی ایران در قرن معاصر:
نویسنده در همان روز با مرحوم مدرس ملاقات داشتم و در باره جمهوریت از او پرسش کردم ان مرحوم گفتند من با جمهوریت در ایران مخالفم ولی با سلطنت هر ادم لایقی موافقم زیرا علاوه بر اینکه اصول جمهوریت با طریقه جعفری(شیعه) مخالف است ملت نیز دچار دسته بندی برای انتخابات ریس جمهور نمی شود.

مخبر السلطنه هدایت در کتاب خاطرات و خطرات در این باره می نویسد:
مرامی که مورد توجه دسته ای در مرکز ولایات است که می باید بحث ان بالاخره به مجلس کشیده شود ولی مدرس سعی میکند که اکثریت با مخالفین جمهوریت باشد لذا از گذاشتن اعتبار نامه موافقین جمهوریت در مجلس خودداری میکند.

در این باره رضا شاه در خاطرات سفر خوزستان می نویسد:
تلگرافی به من رسید که با عقیده من راجب تغییر مملکت به جمهوری علما مخالفت کرده بودندو جمهوری را مخالف مصالح مملکت دیده بودند

مجلس در زمان سپه سالاری رضاخان طرحی برای الغای سلطنت دو هزار ساله پیشنهاد کرد. مجله ایرانشهر دیدگاه اکثریت مجلس را در سر مقاله ای با عنوان (جمهوری خواهی و انقلاب اجتماعی) چنین خلاصه می کند:

"امروزه اغلب ممالک اروپا حتی روسیه بزرگ نیز جمهوری شده است. تردیدی نیست که در این دوران جدید شکل جمهوری حکومت، بهترین نظام حکومتی می باشد. هرچند تردیدی نسبت به شایستگیهای جمهوری خواهی نداریم ولی باید بپذیریم که جمهوری خواهی به خودی خود هدف نیست، بلکه وسیله ای است برای یک هدف بالاتر = نابودی سلطنت و استبداد روحانی به خاطر هدایت توده ها به یک انقلاب اجتماعی. اکنون درست موقع براندازی قدرت پادشاهی است. موقعی که این کار را انجام دادیم، می توانیم توجه مان را به قدرت ارتجاعی تر روحانیت مزاحم و بی ثمر معطوف سازیم." (کاظم زاده، جمهوریت و انقلاب اجتماعی، مجله ایرانشهر، بهمن 1303، ص 257-258)

نمایندگان محافظه کار از ترس چنین تهاجمی و با مشاهده از میان رفتن سلطنت به دنبال الغای خلافت در ترکیه آن روز، به توده های عوام متوسل شدند. هنگامی که مدرس اعلام کرد که حمله به پادشاهی حمله به شریعت مقدس است، بزرگان اصناف در بازار تهران اعتصاب عمومی به راه انداختند و از مسجدشاه تا ساختمان محل راهپیمایی کردند. معترضان یک شعار اصلی سر می دادند: ما دین نبی خواهیم، جمهوری نمیخواهیم، ما مردم قرآنیم، جمهوری نمیخواهیم.
در واکنش به این تظاهرات، احزاب تجدد و سوسیالیست نیز با پشتیبانی شورای متحده، در طرف دیگر ساختمان مجلس تظاهرات کردند.
رضاخان با توجه به نابرابری میان دو دسته تظاهر کننده و خطر آشوب عمومی بلافاصله تسلیم شد. وی پس از گفتگو در پشت درهای بسته از اکثریت مجلس خواست تا لایحه را رد کنند. حدود دویست تظاهر کننده دستگیر شده را آزاد و اعلام کرد که برای زیارت حرم مطهر حضرت معصومه به قم خواهد رفت. اقلیت مجلس نیز در همان زمان قول دادند که از احمدشاه و سلطنت قاجار دفاع نکنند.
پیامدهای این آشتی به زودی آشکار شد. از یک سو، رضاخان آشکارا پذیرفت که اندیشه جمهوری خواهی موجد آشوب اجتماعی است، 9 نفر از فعالان کمونیست - همگی ارمنی - را دستگیر و اعلام کرد که نهاد پادشاهی مشروطه بهترین مانع در برابر بلشویسم بود.
از سوی دیگر، نمایندگان محافظه کار شایع کردند که دربار قاجار پنهانی با شیخ خزعل علیه دولت مرکزی وارد مذاکره شده است. علما نیز تصویری از احمدشاه را منتشر کردند که در آن وی با کلاه حصیری اروپایی و همراه با گروهی از زنان فرانسوی در پاریس دیده می شد. بزرگان اصناف تبریز هم به تشویق فرمانده نظامی محل در بازار دست به اعتصاب زدند و ضمن ارسال تلگرافی اعلام کردند که اگر مجلس رضا پهلوی را جانشین احمدشاه نکند، آذربایجان را از ایران جدا خواهند کرد.

منبع: یرواند آبراهامیان، ایران بین دو انقلاب، ص 166-167

رضا خان سپه سالار با با علمای تبعید شده از عراق که در تدارک بازگشت بودند در روز 6 فروردین 1303 با حائری و نایینی و اصفهانی دیدار کردند و پس از مذاکره درباره جمهوری خواهی علما تلگرامی در تاریخ12 فروردین 1303 با مضمون عدم مناسبت جمهوریت با مقتضیات این مملکت و نارضایتی عام الغای ان را اعلام نمودند.علما از ان روی با جمهوری خواهی مخالفت کردند که این امر حکومت عیر مذهبی ترکیه را تداعی می کرد.در همان روز رضا خان چنین می گوید:زمانی که برای تودیع اقایان حجج اسلام و علمای اعلام به حضرت معصومه مشرف شدم با مقام له درباره پیشامد کنونی تبادل افکار نمودم و بالخره چنین مقتضی دانستم که به عموم الناس توصیه کنم که عنوان جمهوری را موقوف(فراموش)نمایند(دیده ها و شنیده ها خاطرات میرزا ابوالقاسم خان کمالزاده ص 186 تا189)

علما از ان رو با جمهوری خواهی مخالفت میکردندکه این امر حکومت غیر مذهبی ترکیه را تداعی می کرد(سلسله پهلوی و نیروهای مذهبی به روایت تاریخ پژوهش دانشگاه کمبریج ص 280)

علما از پیامد جمهوریت که یک نظام سکولار و لایک بود هراس داشتند مخالفت مدرس نیز از ان رو بود که ان را محلی می دانست که رضا شاه برای پادشاهی و برقراری حکومت از ان استفاده کند(دولت و جامعه همایون کارتوزیان ص 384)

پس از شکست طرح جمهوری خواهی و بدنبال واگذاری حکومت به رضا خان در جلسه 9 ابان 1304 مجلس شورای ملی از 85 نفر حاضر 80 نفر به انقراض قاجار رای دادندکه نمایندگان روحانی مجلس نیز از ان بودند.تنها مدرس در جلسه رسمی مجلس گفت(( صد هزار رای هم بدهید خلاف قانون اساسی است)).پس از ان تلگرافهاتبریک از سوی علما و حوضه هااز رضاخان حمایت کردند و هم مراجع بزرگ شیعه و هم سنی(نایینی و حائری و کاشانی واصفهانی عراقی و خراسانی و محمد مردوخ و...) پیام تبریک برای وی فرستادند(علما و رزیم رضا شاه بصیرت منش ص 211 تا 217)

"اندیشه جمهوری احتمالا در حین گفتگوهای رضاخان با احمدشاه -برای رئیس الوزرا شدن- در ذهن او قوت یافت. نه تنها بیهودگی و بزدلی احمدشاه و نیز بی تفاوتی او نسبت به سرنوشت کشور را به چشم دید، بلکه شاهد توطئه و دوز کلک شاه بر ضد خودش هم بود ... رضاخان در روز 3 اسفند با جمع بزرگی از نمایندگان تازه انتخاب شده دیدار کرد و برنامه قانونگذاری دوره چهارم مجلس را به شرح زیر با آنها در میان گذاشت:
اعطای امتیاز نفت به شرکت نفت سینکلر(شرکتی آمریکایی که شرایط عادلانه ای نسبت به قرارداد انگلیسی ها پیشنهاد کرده بود)، لایحه خدمت نظام وظیفه، الغای القاب و وضع قانون برای انتخاب نام خانوادگی توسط همه ایرانیان، مالیات بستن بر قند و چای برای تامین هزینه راه آهن پیشنهادی ایران و از همه مهمتر تغییر قانون اساسی و جمهوری کردن ایران. رضاخان بسیار شایق بود که اصلاح قانون اساسی پیش از فرا رسیدن سال نو انجام پذیرد. فکر کرده بود به عنوان نامزد ریاست جمهوری خود او، و نه شاه یا نایب السلطنه، در مراسم سنتی نوروز برای رجال و مقامات دولتی حضور می یابد و فورا از شناسایی همگانی بهره می گیرد.

مدرس می دانست که موضوع تشکیل جمهوری اگر به رای گذاشته شود، اکثریت جمهوری خواه غلبه می کند. یگانه راه چاره آن بود که اخذ رای حتی الامکان به تاخیر افتد، به امید آنکه اتفاق نظر اکثریت از بین برود و در افکار عمومی خارج مجلس تغییری رخ بدهد. پس در اواخر ماه بهمن، به بهانه تقلب در آراء و بی نظمی در انتخابات حوزه ها، تصویب اعتبارنامه نمایندگان جدید را به تعویق انداخت.
مجلس از 11 تا 20 فروردین تعطیل بود ولی جنبش جمهوری خواهی دیگر از هم پاشیده بود. ضربه نهایی از ترکیه آمد که حکم کرد دستگاه خلافت برچیده شده است. جامعه شیعه هیچ وقت خلیفه را پیشوای روحانی خود نشمرد، ولی از میان بردن این مقام ضربه ای به مذهب بود و همه آن را نتیجه همایند برقراری جمهوری و جدایی دین و سیاست دانستند. علمای اعلام ایران موافق جمهوری نبودند ولی تا آن موقع ساکت نشسته بودند. با جریانات ترکیه، جمهوری خواهی همسنگ بی دینی گردید و مخالفت آنها به خصومت علنی تبدیل شد.
رضاخان دریافت که نبرد جمهوری را باخته است. برای جلوگیری از آبروریزی بیشتر در 12 فروردین اعلامیه ای بیرون داد:

*اولیای دولت هیچ وقت نباید با افکار عامه ضدیت و مخالفت نمایند ... و نظر به اینکه در این موقع افکار عامه مشتت و اذهان مشوب گردیده ... لهذا در موقعی که برای تودیع آقایان حجج اسلام و علمای اعلام به حضرت معصومه (ع) مشرف شده بودم با معظم لهم در باب پیش آمد کنونی تبادل افکار نموده و بالاخره چنین مقتضی دانستیم که به عموم ناس توضیح نماییم، عنوان جمهوری را موقوف سازند ... این است که به تمام وطن خواهان و عاشقان آن منظور مقدس نصیحت می کنم که از تقاضای جمهوری صرفنظر کرده و برای نیل به مقصد عالی که در آن متفق هستیم با من توحید مساعی نمایند.*

این اولین شکست رضاخان در صحنه سیاسی بود و درس تلخی از آن آموخت. اگر روحانیون در موضوعی که فکر می کنند به مصلحت آنها نیست با هم همدست شوند، می توانند توده مردم را با خود همراه سازند و نیروی آنها توانکاه است. این تجربه در تصمیمهای بعدی او برای سرکوب قدرت روحانیون بسیار موثر بود."


منبع: سیروس غنی، ایران-برآمدن رضاخان ، ص 335 - 336

خوانیم گفته های مصدق را در مجلس پنجم پس از انکه پیشنهاد جمهوریت رضا شاه ملغی شد و تغییر شاهنشاهی از قاجاریه به پهلوی در مجلس در شرف تصویب بود (گزیده ای از سخنرانی و جملات مصدق در مجلس پنجم)
بنده نسبت به ایشان(رضا پهلوی) ارادت دارم.خدمات ایشان را همه میدانند.گفتیم خانواده قاجاریه بد است.بسیار خوب هیچ کس منکر نیست و باید تغییر کند.امروز کاندیدای مسلم ما شخص وزیر الوزا(رضا خان) است ایشان سلطنت را اشغال میکند ایا کسی امروز در قرن 20 میتواند بگوید مملکتی که مشروطه است پادشاهش هم مسول هست.
اگر بگوییم پادشاه ریس الوزا نیز هست که این ارتجاع و استبداد می شود و اگر گفتیم که ایشان پادشاه و مسوول نیستند به مملکت خیانت کردیم زیرا ایشان موثر است در مقامشان در مملکت مشروطه وزیرالوزا مهم است نه شاه.
بنده را اگر تکه تکه کنندزیر بار این حرف نمی روم که یک شخص هم پادشاه باشد و هم ریس الوزرا ما قانون اساسی داریم ما مشروطه داریم ما شاه غیر مسوول داریم که بموجب اصل 45 از مسوولیت مبرا است.
اگر ایشان شاه بشود بدون مسوولیت به مملکت خیانت کردیم زیرا ایشان یک شخص محترم و یک وجود موثری است که امروز برای ما امنیت و ارامش اورده و این شکل و نظم را به مملکت داده
برود و بی اثر شود؟
بعد از انکه ایشان شاه و غیر مسوول شد ان وزیر الوزاریی که مثل ایشان بتواند کار کند و خدمت کند چه کسی است؟
من در این مملکت همچین کسی را سراغ ندارم.
تغییر قانون اساسی را مخالف مصالح مملکت میدانم اگر قانون اساسی متزلزل شد مملکت ممکن است به خرابی بیفتد اینگونه تغییر قانون اساسی سابقه می شود که قانون را سست و متزلزل می کند
در انتها مصدق از مجلس بیرون میرود تا در تغییر قانون اساسی نقشی نداشته باشد
(جمع اوری اسناد توسط امیر حسین خنجی بر گرفته از سایت شخصی ایشان ایران تاریخ)

تلاش رضاخان در سال های 3-1302 برای استقرار نظام جمهوری می توانست موفقیت آمیز باشد به شرط آنکه مدرس با بی باکی و با حرارت تمام به مخالفت با آن بر نمی خاست و یکی دو رویداد معجزه آسا هم اتفاق نمی افتاد. اما پیش از شکست کامل تلاشهای جمهوری خواهانه، موتمن الملک نماینده منفرد و رئیس مجلس آشکارا رضاخان را نکوهش و ملامت کرد. رضاخان از مقام نخست وزیری استعفا داد و به خانه اش در شرق تهران رفت، اما وقتی فرماندهان ارتش طی تظاهرات و اجتماعات حالتی تهدید آمیز به خود گرفتند، گروه بزرگی از سیاستمداران و نمایندگان مردم(از جمله مصدق) رضاخان را با کبکبه و دبدبه تمام به تهران و به ست سابقش بازگردانیدند ... در زمان ارایه لایحه خلع قاجار از سلطنت و ایجاد سلسله پهلوی، مصدق طولانی ترین و مستدل ترین سخنرانی را انجام داد. وی به بر شمردن اقدامات رضاخان در زمینه تامین امنیت و ثبات کشور می پردازد. او می گوید وجود سردار سپه در مقام نخست وزیری برای کشور سودمند است و او از نخست وزیری رضاخان حمایت می کند. اما اگر شاه شود چون به موجب قانون اساسی مسئولیتی نخواهد داشت استفاده ای که مملکت حالا از او می کند دیگر نخواهد بود. بنابراین اگر شاه بشود به صورت یک رئیس دولت بی قدرت درخواهد آمد و در آن صورت مثل این است که دست های کشور را از پیکرش جدا کرده باشند. اما اگر هدف آن است که رضاخان به یک شاه دیکتاتور تبدیل شود: اگر سرم را ببرند و اندام های بدنم را قطعه قطعه از هم جدا سازند، هرگز با چنان امری موافقت نخواهم کرد. بعد از بیست سال خون ریزی در راه آزادی و دموکراسی، آیا شما قبول می کنید که یک نفر هم شاه باشد هم نخست وزیر و هم فرمانروا؟ اگر نظر و قصد آقایان این است، این ارتجاع صرف است، استبداد خالص است و چنین نظامی حتی در زنگبار هم وجود ندارد."

همایون کاتوزیان، مصدق و نبرد قدرت، ص 65-66

در بین علما سید ابوالقاسم کاشانی از استقرار دودمان پهلوی حمایت می کرد(مصدق و نبرد قدرت-کارتوزیان ص 67)

او به نفع سلطنت رضا شاه رای داد و در اوایل سلطنت نیز در مراسم اعیادحضور می یافت و در بسیاری از موارد سعی می کرد با مکاتبه و توصیه به ریس الوزا و سایر مسوولان رژیم از حقوق ملت دفاع کند و سعی داشت از طریق مجلس بر روند امور تاثیر گذارد.رویه ایت الله کاشانی پس از چندی به مخالفت تبدیل شد(بصیرت منش -علما و رژیم شاه ص 524)

بخوانیم خطبه امام جمعه تهران در مجلس تاجگذاری رضا شاه را در 5 اردیبهشت 1305:
منت خدای را که تاج کنونی را افسر سری کرد که به نیروی فعل و درایت و الطاف ربانیت مقام سلطنت ایران را احراز فرموده از حضرت احدیت تمنا داریم که بیش از پیش در حفظ اساس دیانت و مقام روحانیت توجه فرموده که موجب تشکر عموم ایرانیان و بقای سلطنت در ان دودمان خواهد بود(تاریخ اجتماعی و سیاسی و نظامی واقتصادی ایران رضا شاه کبیر-گرامی -ص143)

دیدیم که رضا شاه متمایل به جمهوریت بود و روحانیت که قالب مجلس و پرطرفدار و با نفوذ در توده های مردم بودند با این حرکت مخالفت و کوشش در به تخت نشاندن رضا شاه داشتند.حال ایا پذیرفتن مقام سلطنت از سوی رضا پهلوی ایا کاری درست بود؟
می خوانیم در این باره نظر یک محقق را راجب اوضاع انزمان که هرچند مختصر است ولی دورنمای ان روزگار را بتصویر کشیده:
شکست انقلاب مشروطه بدلیل دیکتاتوری رضا شاه نبود بلکه دیکتاتوری رضا شاه به علت شکست انقلاب مشروطه بود. مشروطه در همان اوج پیروزی خود در مجلس دوم شکست خورد.در سال 1299 که رضا خان سپه سالار در صحنه حاضر شد 12 سال از مجلس دوم می گذشت در این فاصله حکومت مرکزی از حرکت باز ایستاد بود.حکومت خودمختار اذربایجان و گیلان اعلام شده بود و خانهای عشایر بر کردستان و فارس و خوزستان و بلوچستان تسلط یافته بودند.اینگلیسها در پی جدا کردن اندامهای سالم ایران از پیکر پاره پاره ای مملکت بودند.احمد شاه جواهراتش را بسته بود و اماده سفر به اروپا و فرار بود.چیزی از انقلاب مشروطه نمانده بود که نیروهای فرصت طلب و واپسگرا و بیگانه پرست باقی گذاشته باشند(نگاه از بیرون-داریوش همایون-ص203)


گفتار دوم

برسی کودتای 3 اسفند 99:

هنوز چگونگی این کودتا برای محققان در ابهام است که البته چند تنی نظره هایی دارند ولی کافی نیست .ما در اینجا به ذکر برخی از اسناد منتشره که اصالت دارند و زایده استدلال محققان(که برخی با توهم به این موضوع داستانپردازی کردند) نیست می پردازیم تا شاید برخی از ابهامات را رفع کنیم و البته دانستن وقایع بلافاصله پیش از 1299 ناچارا باید بیان شود تا درکی از اوضاع و احوال انزمان و واقعیت انجام شده برای مخاطب از ان روزگار تصور شود
متاسفانه ابهامهای سیاسی این ماجرا با ابهامات تاریخی ان ابهام در این موضوع را دو چندان کرده با اینکه طبق قانون اسناد محرمانه اینگیس بعد از مدت 30 سال برای محققین رونمایی می شود ولی بار
دایره المعارف بریتانیکا چاپ 1998 در این باره می نویسد:
بر خلاف ایالات متحده امریکا و اتحاد شوروی پیشین سازمانهای اطلاعاتی بریتانیا بخش
عمده ای تاریخ سازمان خویش را با بالاترین میزان پنهانکاری مورد محافظت قرار می دهند

اما اوضاع کمی قبل 1299 برای ایران و ایرانی چگونه می گذشت.؟

کار ستمکاری در تمام مملکت بخصوص در نقاطی که حکومت ایالتی هست شدیدتر از دوره استبدادی شده و مردم ناچار به قوای اجنبی متوسل شده اند که سیاست اجنبی نیز همین است(دولت ابادی-حیات یحیی-جلد 3ص262)

سازمانها و دوایر دولتی بقدری خراب است که براستی نبود شان از بودنشان برای اسایش مردم بهتر است.ریس تازه دولت هم مجبور شده بگوید اطاعت چون هر کار محتاج است به پول و پول را بانک شاهی باید به دولت بدهد و البته با اجازه سفارت اینگلیس(دولت ابادی -حیات یحیی ص 263 جلد 3)

شاه جوان بی علاقه به مملکت بود چنان که می گوید(دیدم که مردم ما با پدرم چه کردند.پس باید تحصیل مال کرد و تا ممکن شد اینجا ماند سپس به یک مملکت ازاد رفت و در انجا زندگانی کرد).عمده وجود نقدینه داران اعمم از شاه ودرباریان و روحانی نمایانان و رجال دولت در بانک شاهنشاهی اینگلیس جمع شده بودند(دولت ابادی -حیات یحیی-جلد4 ص177 و 204)

همه اینها(مصیبتها)بر می گردد به نبود یک مرد یک مرد توانا که قد علم نموده و پیش از هر کاری قوای صالح فکری را در وجود علاقمندان به اصلاحات اساسی هر قدر هم ضعیف باشد تمرکز داده و با تشکیل قوای نظامی مختصری طرق و شوارع را امن نموده راه را بر بهانه جویی بیگانگان ببندد و وسایل اساسی اصلاحات مملکت را پدید اورد(دولت ابادی-حیات یحیی-جلد 3 ص251)

مجلس دایر شد با نمایندگانی که بیشتر انها لیاقت برای ان مقام را نداشتند و نظامنامه انتخابات انها به به قوت ملکی یا به نفوذ روحانیت و یا طرفداری از بیگانگان به کرسی نمایندگی نشستند(دولت ابادی-حیات یحیی-جلد 3 ص281)
ادامه دارد
پاسخ


پیام‌های این موضوع
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط mmns2001 - 07-29-2013, 08:07 AM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط mmns2001 - 07-30-2013, 03:38 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط sonixax - 07-31-2013, 01:35 AM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط sonixax - 07-31-2013, 01:36 AM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط Dariush - 07-31-2013, 03:16 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط undead_knight - 07-31-2013, 03:20 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط sonixax - 07-31-2013, 05:09 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط undead_knight - 07-31-2013, 06:20 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط sonixax - 07-31-2013, 07:18 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط سامان - 07-31-2013, 09:51 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط Dariush - 08-01-2013, 06:41 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط سامان - 08-01-2013, 07:28 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط undead_knight - 08-01-2013, 07:36 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط undead_knight - 08-01-2013, 07:52 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط Dariush - 08-01-2013, 08:10 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط Dariush - 08-01-2013, 08:13 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط سامان - 08-01-2013, 08:39 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط sonixax - 08-01-2013, 08:41 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط sonixax - 08-01-2013, 08:44 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط sonixax - 08-01-2013, 08:45 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط سامان - 08-01-2013, 08:53 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط sonixax - 08-01-2013, 08:54 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط undead_knight - 08-01-2013, 09:00 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط سامان - 08-01-2013, 09:17 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط sonixax - 08-01-2013, 10:01 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط undead_knight - 08-01-2013, 10:31 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط Russell - 08-01-2013, 10:42 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط sonixax - 08-01-2013, 10:59 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط sonixax - 08-01-2013, 11:09 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط undead_knight - 08-01-2013, 11:11 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط sonixax - 08-01-2013, 11:19 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط سامان - 08-01-2013, 11:25 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط سامان - 08-01-2013, 11:42 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط sonixax - 08-01-2013, 11:55 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط سامان - 08-02-2013, 12:25 AM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط Russell - 08-02-2013, 09:45 AM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط سامان - 08-02-2013, 11:09 AM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط Russell - 08-02-2013, 11:53 AM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط سامان - 08-02-2013, 12:19 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط undead_knight - 08-02-2013, 12:43 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط Russell - 08-02-2013, 12:45 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط Dariush - 08-02-2013, 12:55 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط undead_knight - 08-02-2013, 01:01 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط Dariush - 08-02-2013, 01:20 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط undead_knight - 08-02-2013, 01:57 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط سامان - 08-02-2013, 02:10 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط سامان - 08-02-2013, 02:45 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط سامان - 08-02-2013, 03:01 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط Russell - 08-02-2013, 03:15 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط undead_knight - 08-02-2013, 03:33 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط سامان - 08-02-2013, 03:46 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط Dariush - 08-02-2013, 03:58 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط سامان - 08-02-2013, 03:58 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط Russell - 08-02-2013, 04:07 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط سامان - 08-02-2013, 04:11 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط undead_knight - 08-02-2013, 04:44 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط سامان - 08-02-2013, 04:47 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط سامان - 08-02-2013, 04:57 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط undead_knight - 08-02-2013, 05:07 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط سامان - 08-02-2013, 05:27 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط sonixax - 08-02-2013, 05:56 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط Russell - 08-02-2013, 06:07 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط sonixax - 08-02-2013, 06:10 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط Russell - 08-02-2013, 06:27 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط undead_knight - 08-02-2013, 06:37 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط Dariush - 08-02-2013, 06:40 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط sonixax - 08-02-2013, 06:44 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط sonixax - 08-02-2013, 06:49 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط sonixax - 08-02-2013, 06:50 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط Russell - 08-02-2013, 07:09 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط Russell - 08-02-2013, 07:22 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط undead_knight - 08-02-2013, 07:24 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط undead_knight - 08-02-2013, 07:29 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط سامان - 08-02-2013, 08:11 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط سامان - 08-02-2013, 08:14 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط sonixax - 08-02-2013, 08:21 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط سامان - 08-02-2013, 08:28 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط sonixax - 08-02-2013, 08:31 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط sonixax - 08-02-2013, 08:32 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط سامان - 08-02-2013, 08:32 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط Russell - 08-02-2013, 08:57 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط سامان - 08-02-2013, 09:07 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط سامان - 08-02-2013, 09:11 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط Russell - 08-02-2013, 09:26 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط Russell - 08-02-2013, 09:32 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط سامان - 08-02-2013, 09:38 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط undead_knight - 08-02-2013, 09:39 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط Russell - 08-02-2013, 09:40 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط sonixax - 08-02-2013, 09:44 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط Russell - 08-02-2013, 09:50 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط Russell - 08-02-2013, 09:58 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط undead_knight - 08-02-2013, 10:00 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط undead_knight - 08-02-2013, 10:12 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط sonixax - 08-02-2013, 11:55 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط sonixax - 08-03-2013, 12:36 AM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط Dariush - 08-03-2013, 04:26 AM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط sonixax - 08-03-2013, 12:05 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط Russell - 08-03-2013, 01:58 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط sonixax - 08-03-2013, 08:33 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط Dariush - 08-04-2013, 08:33 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط undead_knight - 08-05-2013, 09:36 AM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط Dariush - 08-05-2013, 07:23 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط Dariush - 08-06-2013, 06:25 AM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط Soheil - 08-06-2013, 04:23 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط mmns2001 - 08-12-2013, 01:34 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط mmns2001 - 08-12-2013, 01:35 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط mmns2001 - 08-12-2013, 01:36 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط Theodor Herzl - 08-12-2013, 03:33 PM
بررسی حکومت رضا پهلوی به نقل از اسناد - توسط sonixax - 07-31-2013, 01:59 AM

موضوعات مشابه ...
موضوع / نویسنده پاسخ بازدید آخرین ارسال
آخرین ارسال توسط Kaveh
09-09-2012, 05:15 AM

پرش به انجمن:


کاربران در حال بازدید این موضوع: 7 مهمان