03-07-2013, 04:28 PM
آشنایی با ریاضیات و تعامل با آن، در ذات ، اساسیترین شرط برای ورود و چیرگی به هر علمیست . ریاضیات شاخصترین نوع دانش محض و انتزاعی است.آشنایی با علم ریاضیات اگرچه ضروری است، اما آشنایی با تاریخ ریاضیات بسیار جذاب و عبرتاموز است؛ به خصوص که در این حوزه گاه گاه به نابغههایی چون لایبنیتز و برنولی و یا صاحب عکسِ آواتارِ من برمیخوریم چنانکه در دیگر شاخههای علوم بینظیر یا کمنظیرند.علاوه بر این کمتر فیلسوفی هست که به ریاضیات به طور تخصصی تسلط نداشته باشد.تعدادی از آنها که در ذهنم هستند : فیساقورس،تالس،افلاتون،ارستو، دکارت،لایبنیتز،توماس هابز،باروخ اسپینوزا،امانوئل کانت،برتراند راسل و... (برخی از اینان بیش از اینکه فیلسوف باشند ، ریاضیدان هستند مثل پاسکال و نیوتون و برخی دیگر فیلسوفانی هستند که به ریاضیات نیز نگاهی ویژه دارند مثل اسپینوزا و برخی دیگر چناناند که نمیتوان گفت که ریاضیدان هستند یا فیلسوف مثل برتراند راسل؛ و همین به خودیِ خود نشان از رابطه بیبدیل ریاضیات با فلسفه دارد).
روزگاری ریاضیات صرفا سروکله زدن با اعداد بود و یافتن نسبتها میان آنها. از سالهای 1600 ریاضیات وارد عرصههایی شد و چنان پیشرفتهایی کرد که تسلط و چیرگی بر هریک از زیرشاخههای(نه شاخهها) این علم نیز سالها کار میبرد.
در این جستار سعی من بر این است که برای خوانندگان مطالبی منظم، پیوسته و وابسته بهم برای آشنایی با تاریخ این علم گردآوری کنم.منبع نخستین من کتاب « آشنایی با تاریخ ریاضیات » نوشته :هاوارد دبلیو.ایوز(Howard W. Eves) ؛ ترجمه دکتر محمدقاسم وحیدیاصل است.این کتاب دوجلد است و از طرف مرکز نشر دانشگاهی منتشر شده است.در واقع ساختار این جستار بر اساس همین کتاب است ، اما در حین نگارش و تنظیم مطالب، بیشک از منابع دیگر نیز استفاده خواهم کرد.
امید است مفید واقع شود.
روزگاری ریاضیات صرفا سروکله زدن با اعداد بود و یافتن نسبتها میان آنها. از سالهای 1600 ریاضیات وارد عرصههایی شد و چنان پیشرفتهایی کرد که تسلط و چیرگی بر هریک از زیرشاخههای(نه شاخهها) این علم نیز سالها کار میبرد.
در این جستار سعی من بر این است که برای خوانندگان مطالبی منظم، پیوسته و وابسته بهم برای آشنایی با تاریخ این علم گردآوری کنم.منبع نخستین من کتاب « آشنایی با تاریخ ریاضیات » نوشته :هاوارد دبلیو.ایوز(Howard W. Eves) ؛ ترجمه دکتر محمدقاسم وحیدیاصل است.این کتاب دوجلد است و از طرف مرکز نشر دانشگاهی منتشر شده است.در واقع ساختار این جستار بر اساس همین کتاب است ، اما در حین نگارش و تنظیم مطالب، بیشک از منابع دیگر نیز استفاده خواهم کرد.
امید است مفید واقع شود.