در این وانفسای الکلصنعتی نوشان و پنبهی روغنی فروکُنان و حرم لیسان و از همه بدتر، دولت به غایت حد تصور ناکارآمد و فاسدی که خودی و ناخودی را فدای انتصابات و غیره کرده، بیایید آنچه در راه مقابله با این بلا را از منابع علمیتر میتوان دریافت، اینجا به اشتراک بگذاریم شاید به کار کسی آمد! دانستههای پزشکی من اندک و محدود است بنابراین دوستانی که بیشتر میدانند حتما در تصحیح و تکفیر آنچه مینویسم درنگ نکنند!
مهارکنندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین ۲ : این مطالعه :
https://link.springer.com/article/10.100...20-05985-9 و این یکی
https://www.sciencedirect.com/science/ar...7420302294 ادعا میکنند که :
نقل قول:SARS-CoV spike protein has a strong binding affinity to human ACE2, based on biochemical interaction studies and crystal structure analysis [7]. SARS-CoV-2 and SARS-CoV spike proteins share 76.5% identity in amino acid sequences [6] and, importantly, the SARS-CoV-2 and SARS-CoV spike proteins have a high degree of homology [6, 7].
داروهای مهارکننده آنزیم مبدل آنژیوتانسین۲ همچون لوزارتان در ایران به وفور موجود هستند و برای کاهش فشار خون مورد استفاده قرار میگیرند. از آنجاکه یک مقالهی دیروز منتشر شده ادعا میکند که ریسک فوت بخشی از بیماران مبتلی به کروناویروس با فشار خون ارتباط مستقیم دارد، شاید این دارو یک تیر باشد که به دو هدف میخورد!
Coronavirus doctor in Wuhan says high blood pressure is key death risk | The Japan Times
به نظر میرسد بیشتر کسانی که از این بیماری جان میدهند، قربانی «طوفان سیتوکین» میشوند :
https://www.thelancet.com/journals/lance...6/fulltext
نقل قول:Similarto patients with SARS-CoV and MERS-CoV, some patients with 2019-nCoVdevelop acute respiratory distress syndrome (ARDS) withcharacteristic pulmonary ground glass changes on imaging. In mostmoribund patients, 2019-nCoV infection is also associated with acytokine storm, which is characterised by increased plasmaconcentrations of interleukins 2, 7, and 10, granulocyte-colonystimulating factor, interferon-γ-inducible protein 10, monocytechemoattractant protein 1, macrophage inflammatory protein 1 alpha,and tumour necrosis factor α.Inthose who survive intensive care, these aberrant and excessive immuneresponses lead to long-term lung damage and fibrosis, causingfunctional disability and reduced quality of life.
برای مطالعه بیشتر دربارهی این عارضه:
Cytokine release syndrome - WiKi
Why Some COVID-19 Cases Are Worse than Others | The Scientist Magazine®
راههای مختلفی برای جلوگیری از این واکنش پیشنهاد و آزمایش شده. این لینک اطلاعاتی در اینباره ارائه میدهد:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3294426
هدف نهایی باید شناسایی نشانههای احتمالی این واکنش و مداخله به موقع در متوقف کردن آن با داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی باشد، که در شرایط پاندمیک کار دشواریست و احتمالا از طریق تست دقیق امکانپذیر نباشد. اگر امکان تست مداوم در هر ۱۲ یا ۲۴ ساعت فراهم نبود، من شخصا مداخله از طریق پریدنیزون خوراکی ۲۵ میلیگرم هر ۲۴ ساعت تا عادی شدن تنفس را انتخاب خواهم کرد. ما میدانیم که داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی تاثیری بر این واکنش ندارند و تنها در کاهش تب میتوانند مفید باشند. من نتوانستم تحقیقی دربارهی اثربخشی داروی استروئیدی مورد علاقهی پزشکان ایرانی بتامتازون بر این واکنش ایمنی بیابم، هرچند وزارت بهداشت تجویز این دارو برای مبتالایان به کروناویروس جدید را ممنوع کرده! با چه توجیهی؟ من نمیدانم.
یکی دیگر از مواد به اسانی در دسترسی که میتواند در کاهش شدت یا جلوگیری از بروز طوفان سیتوکین موثر باشد نیکوتین است!
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3592351
نقل قول:[FONT=&]
Nicotine is a nonselective agonist of the α7Ach receptor and is able to suppress the production of proinflammatory cytokines by mimicking the binding of acetylcholine. It has been demonstrated that nicotine can selectively reduce the inflammatory response in a number of infection scenarios, including [/FONT]Legionella pneumophila[FONT=&] ([/FONT]54[FONT=&]) and [/FONT]Chlamydia pneumoniae[FONT=&] ([/FONT]55[FONT=&]) infection; however, it is highly unlikely that nicotine will ever be used clinically due to its toxicity, addictive
nature, and lack of specificity
[/FONT]
[FONT=&]
همانطورکه در نقل قول میبینید، نویسنده مقاله نیکوتین را به عنوان روش درمانی پیشنهاد نمیدهد چون «اعتیادآور، مسمومیتزا و فاقد دقت لازم» است. اما اینها بیشتر به بیزاری پزشکان از نیکوتین شبیه است تا به دلیل واقعی برای دوری گزیدن از آن. هر دارویی میتواند مسمومیتآور و اعتیادآور باشد، و تدقیق تنها پس از مطالعات کلینیکی بیشتر امکانپذیر میشود. [/FONT]این به معنی مفید بودن سیگار و قلیون و این آشغالها نیست[FONT=&]. بالعکس اینها سیستم ایمنی را تضعیف میکنند و باعث التهاب ریهها میشوند و احتمال ابتلا و شدت بیماری را افزایش میدهند. اما در این سرزمین صاحبمرده به هر ریسمانپارهای چنگ میباید زدن. بنابراین روشهای غیرمستقیم دریافت نیکوتین همچون آدامس یا برچسب برای دوران پس از ابتلا، در تئوری میتوانند مفید باشند. من شخصا یک بسته برچسب نیکوتین خریدهام و هر برچسب را به چهار قسمت کردهام که اگر لازم شد و درمانهای موثرتری به چنگم نیامد، روزی دو عدد از اینها(یعنی نصف در روز)روی بدنم بچسبانم! [/FONT]
Ouroboros نوشته: به نظر میرسد بیشتر کسانی که از این بیماری جان میدهند، قربانی «طوفان سیتوکین» میشوند :
https://www.thelancet.com/journals/lance...6/fulltext
برای مطالعه بیشتر دربارهی این عارضه:
Cytokine release syndrome - WiKi
Why Some COVID-19 Cases Are Worse than Others | The Scientist Magazine®
راههای مختلفی برای جلوگیری از این واکنش پیشنهاد و آزمایش شده. این لینک اطلاعاتی در اینباره ارائه میدهد:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3294426
هدف نهایی باید شناسایی نشانههای احتمالی این واکنش و مداخله به موقع در متوقف کردن آن با داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی باشد، که در شرایط پاندمیک کار دشواریست و احتمالا از طریق تست دقیق امکانپذیر نباشد. اگر امکان تست مداوم در هر ۱۲ یا ۲۴ ساعت فراهم نبود، من شخصا مداخله از طریق پریدنیزون خوراکی ۲۵ میلیگرم هر ۲۴ ساعت تا عادی شدن تنفس را انتخاب خواهم کرد. ما میدانیم که داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی تاثیری بر این واکنش ندارند و تنها در کاهش تب میتوانند مفید باشند. من نتوانستم تحقیقی دربارهی اثربخشی داروی استروئیدی مورد علاقهی پزشکان ایرانی بتامتازون بر این واکنش ایمنی بیابم، هرچند وزارت بهداشت تجویز این دارو برای مبتالایان به کروناویروس جدید را ممنوع کرده! با چه توجیهی؟ من نمیدانم.
البته فکر کنم منظورت ۲۵ میلی گرم پردنیزولون بود نه پردنیزون . علت عدم توصیه اش حداقل یکیش اینه که استفاده سر خود ازش زیاد میشه همون طور که یه عده سر خود هیدروکسی کلروکین مصرف کردن به عنوان پیشگیری. ولی در مطالعاتی هم که روی درمان سارس با کورتیکواستروئید شده بود سر جمع خیلی موثر نبوده و فقط به عنوان آخرین سلاح ازش استفاده میکنن. حالا عوارض و آسیب های احتمالیش هم به کنار .
Anarchy نوشته: البته فکر کنم منظورت ۲۵ میلی گرم پردنیزولون بود نه پردنیزون . علت عدم توصیه اش حداقل یکیش اینه که استفاده سر خود ازش زیاد میشه همون طور که یه عده سر خود هیدروکسی کلروکین مصرف کردن به عنوان پیشگیری. ولی در مطالعاتی هم که روی درمان سارس با کورتیکواستروئید شده بود سر جمع خیلی موثر نبوده و فقط به عنوان آخرین سلاح ازش استفاده میکنن. حالا عوارض و آسیب های احتمالیش هم به کنار .
من پردنیزون را منظور داشتم چراکه گویا کارکردشان یکیست اما پردنیزون پروفایل عوارض جانبی بهتری دارد؟ ولی انگار در این سرزمین بلاخیر تنها پردنیزولون یافت میشود؟ که در آن صورت بله ۲۵ میلیگرم پردنیزولون.
شما درست میفرمایید اما اینها که من جمعآوری کردهام قرار است به نوعی همان تیر آخر تپانچه باشند که شمای نوعی کور و دست و پا بسته با این بیماری روبرو نشوید و گزینههایی که وجود دارد را بهتر بشناسید. خصوصا در شرایطی که نظام بهداشت و پزشکی کشور بر اثر فراگیری وسیع بیماری با کمبود شدید منابع انسانی و تجهیزات و دارو روبرو شدهاند و قادر به مقابله درست با بیماری نیستند و شاید ما به زودی به روزگاری بیافتیم که در آن احتمال زندهماندن با خود-درمانی بیشتر از رفتن به بیمارستانها بشود. من گمان میکنم ما در ایران در آستانهی چنان وضعیتی قرار داریم، اما احتمال اشتباه بودن این گمانه بسیار است.
برای طوفان سیتوکین تا جایی که من میدانم هیچ درمان قطعی در تکستبوکهای پزشکی وجود ندارد؟ اینجا هم مثلا آمده که :
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5224679
نقل قول:[FONT=&]In adult patients with infections, sepsis, or septic shock, there is currently no high-grade evidence for any approach to block cytokine storm owing to lack of sufficient data; concerning the unclear risk-benefit ratio and high costs of some of these approaches, a strong recommendation cannot be given.[/FONT]
پس ما باید به دنبال راهحلهای جایگزین و کمتر شناختهشده برویم که هرچند پذیرفته شده نیستند اما از بنیانی دانشیک و بخردانه برخوردارند.
اساسا یکی از مشکلات بنیادین پزشکی گواه-محور(evidence based) این است که تا بدست آمدن دادههای ضروری جهت ارائهی یک تئوری ِ منسجم و شایستهی ورود به تکستبوکهای پزشکی، سالها زمان و میلیونها دلار پول و چندین آزمایش دوسو-کور و بازنگری همگروهان و مجموعهای دیگر از پروتوکلها لازم است و در شرایط کنونی ما نمیتوانیم منتظر این سطح از یقین بمانیم. در این وضعیت انتخاب ما بین پزشکی مدلمحور(model based) و یا خرافهی مطلق است. منظور از پزشکی مدلمحور پزشکی مبتنی بر همین مطالعات محدود، تئوریهای «عقلانی»، مشاهدات کلینیکی پراکنده در ادبیات علمی و دادههای منتشر شده توسط پزشکان خط مقدم در سایر نقاط دنیا یا بیماریهای مشابه است. اینجا هم تلاش من بر این اساس است، وقتی پزشکی گواهمحور توان درمان ندارد میتوان و میباید به این مطالعات پراکنده و تئوریهای ثانویه و حتی نظریات عقلانی(مثلا: «سیر در کاهش درصد ابتلا و شدت آنفولانزای فصلی
اثر دارد که در شرایط آزمایشگاهی اندکی برسی شده، ضرری ندارد که برای اینهم آنرا مصرف بکنیم»)رجوع کرد و این بهتر از دست روی دست گذاشتن یا به راههای «آلترناتیو» مثل نوشیدن متانول و روغن بنقشه روی آوردن. حالا گزارهی سیر که من مثال آوردم میتواند برای بسیاری مشکلزا باشد، اگر شما به سیر حساسیت دارید مثلا، یا اگر داروهای ضدانعقاد خون مصرف میکنید و ... ولی باز بهتر از بیکنشی و انفعال مطلق است.
این جماعت که میگویید کلروکین از کجا آوردند؟ من بعید میدانم از آن دارو چیزی در بازار سیاه حتی مانده باشد، همهاش را بردهاند برای خامنهای و دولتیها.
Thanks نوشته: Such an irony. در دورهای که همه به غیبت و قرنطینگی میروند، غایبترین عضو انجمن دوباره برمیگردد. خیلی خوش برگشتید. اما بعد....
سپاس از شما. :e303:
درباره آنچه نوشتهاید من کمابیش با شما موافقم. حتی شماری از آدمهای دانشمند و فرهیختهای که من برایشان ارزش و احترام بسیاری قائل هستم به نظر میرسد دچار نوعی کرختی روانی در برابر این بیماری شدهاند و راه انکار پیش گرفتهاند. به نظر میرسد روان آدمی، فارغ از آنچه میداند، در شرایطی این چنین به پانیک و پارانویا و مالیخولیا و توهم و هذیان دچار شده به مرحلهای بدوی از تکامل خود واپس میرود. ترس همیشه به شکل پرهیز از ابژهی هراس ظاهر نمیشود، گاهی شکل انکار به خود میگیرد و در عمل به نقطهی مقابل خود تبدیل میشود. من اصلا تصور نمیکنم که لیسیدن حرم و ضریح و در و دیوار برآمده از حماقت یا خرافهپرستی صرف باشد. میل انسان به بازپس گرفتن کنترل در جهانی که مرگ گریزناپذیر به نظر میرسد شاید موثرتر بوده باشد؟ انکار خطرناکی بیماری هم از همینجا ریشه میگیرد. حداقل چیزی که ما دربارهی این ویروس میدانستیم این بود که چیز زیادی درباره آن نمیدانیم و چنانکه شما به سخندانی بیان کردید، ریسک چیزی بودن آن چندان بزرگتر از چیزی نبودن آن هست که واکنش خارج از قاعده را توجیه بکند. بهتر بود در سوی احتیاط گام برداریم و حداکثر سیاستهای پیشگیرانه ممکن را اعمال بکنیم تا آنکه در انتظار رخدادهای بعدی به انتظار بنشینیم.
خصوصا هنگامی که واکنش چین به این بیماری را اول بار دیدیم. چین هرگز این چنین واکنشی به هیچ واقعهای نشان نداده بود. چنین عنان اختیار از کف دادن و خود را مرکز توجه به شدت منفی جهانی کردن و چنین لطمههای جبرانناپذیری به اقتصاد خود زدن و اینهمه هزینه از خزانه و آبروی خود کردن اصلا با سابقهای که ما از چین میشناختیم جور در نمیآمد. رژیمهای کمونیستی اساسا هیچوقت واکنش ِ بیش از حد نشان نمیدهند، همیشه عکس این موضوع رخ میدهد، چین هم هرچند در اقتصاد سر عقل آمده و اوهام مارکسیستی را کمتر نشخوار میکند، در ساختار سیاسی خود همچنان همان نظام ناکارآمد و فاسد پسمانده از شوروی را حفظ کرده. وقتی جمهوری خلق که پشیزی برای جان انسانها ارزش قائل نیست چنان به دست و پا افتاده بود و سیاستهای کاملا بیسابقهای را اجرایی میکرد باقی جهان باید میدانستند این تو بمیری از آن تو بمیریها نیست.
درباره واکنش ایران و ترامپ و بولسونارو و امثالهم به این بیماری من تصور میکنم اینها چیزی میدانند که شاید ما نمیدانیم. احتمالا بیماری خیلی قبل از شناسایی شدن در جهان پخش شده بود، قربانیان آنفولانزا در بیشتر جهان امثال بیشتر از هر سال بوده، و همهی اینها از پنومونی و کامپلیکیشنهای مرتبط میمیرند. شاید هم تئوریهای توطئهی دیگری وجود داشته باشد؟ بالاخره ما در جهانی زندگی میکنیم که سخیفترین و ابلهانهترین تئوریهای توطئه همچون شنود مکالمات شهروندان عادی آمریکا توسط سازمانهای جاسوسی و خواندن ایمیلهای آنها و ... درست از آب درآمد. ولی اندیشیدن به اینها تاثیر چندانی در احوال ما ندارد. شاید طرفداران کوچکنمایی این مرض هم برحق باشند و ما بیهوده به پانیک دچار شدهایم و فریب شرکتهای چند ملیتی داروسازی را خوردهایم و موجودات فضایی میخواهند با واکسنهای پر از فلزات سنگین همه ما را اوتیستیک بکنند! حجم اخبار دروغ و مهمل و سیاهنمایی و سپیدنمایی آنچنان زیاد است که به نظر میرسد جدیجدی تنها راه باقی مانده برای رسیدن به یک حقیقت انتخاب رهیافت جهانشناختی به طور شخصیست. هیچکس دیگر نمیتواند با چهرهای جدی ادعا بکند آنچه باور کرده به یک عینیت بیرونی نزدیکتر بوده، شما یک روایتی را که بیشتر با احوال روانی و پیشداوریها و اعتقادات خودتان تطابق دارد را انتخاب میکنید و اسناد و مدارک موافق با آن را درشت و هرچه در تضاد با آن است را کوچک میکنید. تفاوت بر سر خودآگاهی شما از اینچنین رفتاریست نه اصل انجام آن. پرسیدن این پرسشها پس در عمل بیهوده است، آیا روایت رسمی حقیقت دارد و ویروس بهخودیخود تکامل یافته؟ آیا سلاح بیولوژیکیست که از لابراتوار گریخته؟ آیا عامدانه به ما منتقل شده که کنترل جمعیت یا شبیهسازی شرایط جنگ بیولوژیکی باشد؟ آیا جنگ بیولوژیکی آمریکا ضد ایران و چین است؟! ما نمیتوانیم با قطعیت به هیچکدام از اینها پاسخ معناداری بدهیم و صحبت کردن درباره آنها هم فایدهای ندارد. من شخصا تصور میکنم این سلاحی بیولوژیکیست که از آزمایشگاه گریخته. خب که چه؟ این چه تغیری در اصل ماجرا دارد؟
در پایان اگر بناست درسی از این ویروس بگیریم که مستقیما با سلامت مرتبط نیستند، مهمترین آنها بیرحمی و نفرتیست که جوانان این دوران برای پیرهای آن احساس میکنند. نیمنگاهی به سردی مطلق و حتی تشویق شاد-دلانهی «فقط پیرها میمیرن» و «فقط پیرها را میکشد» به ما نشان میدهد که وقتی یک نسل از آدمها به جای نهال کاشتن برای آیندهی فرزندانشان به دنبال حداکثری کردن لذت و حداقلی کردن ناخوشی میرود، بچههای آنها چیزی بجز نفرت و بیزاری و بیاعتنایی نسبت به آنها احساس نمیکنند. این مهمترین درس این ویروس بود: پیر اگر جهانی بدتر از انچه خود به میراث برده بود به میراث بگذارد، در ایام نیاز به گرگها خورانده میشود!
درسی دوم این است که تا چه اندازه این تمدن پر طمطراق مدرن شکننده است:
https://www.youtube.com/watch?v=DQv5PWMzI-w
آدم از خودش میپرسد اگر یک میلیون، ده میلیون، صد و پنجاه میلیون یا حتی یک میلیارد نفر بمیرند چه میشود؟! آیا باز هم قلمزنیهای توئیترنویسان در رد تراجنسگرا-هراسی خوانندهای خواهد یافت؟
یکی دیگر از موادی که میتواند مفید باشد متیلنبلو است:
https://europepmc.org/article/cba/518857
نقل قول:SARS-CoV was isolated from the serum of SARS patient and reproduced by VeroE6 cell line. After added to the human plasma which contained different concentrations of methylene blue, SARS-CoV was treated with methylene blue/light for different periods of time and then the sample of plasma was taken to inoculate the cell line for assay of the cytopathic effect. About 30 minutes were needed to inactive SARS-CoV (6.5 lgTCID_(50)/ml) in the plasma which was exposed to visible light (40000 lx) in the presence of 1 #mu#mol/L of methylene blue and only 3 minutes were needed to inactive above titer of viruses if the concentration of methylene blue increased to 5 #mu#mol/L.
متیلنبلو اغلب برای پاکسازی آکواریوم مورد استفاده قرار میگیرد و خواص ضدباکترایی، ضدقارچ و ضدویروسی با طیف گسترده در آن دیده شده. در قرن نوزدهم از آن برای درمان مالاریا استفاده میشد که با کشف داروهای بهتر از گردش دارویی خارج شد. ترکیب متیلنبلو با نور در تحقیقات علمی قادر به نابودی mrsa, هپاتیت سی، ویروس اچآیوی و شماری دیگر از پاتوژنهای مقاوم بوده:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3921873
نقل قول:We present a review of the current status of the use of methylene blue (MB) photoinactivation of viruses starting with the first early observations up to its current use to inactivate HIV-1 in blood products. Basic mechanism of action studies conducted with model bacteriophages indicate that MB-photomediated viral RNA-protein crosslinkage is a primary lesion and that oxygen, specifically singlet oxygen, is very important also. Basic studies on the mechanism of action with HIV are lacking; however, we do show new data illustrating that viral reverse transcriptase inactivation per se cannot account for MB-mediated photoinactivation. We also show data illustrating that MB photomediates the inactivation of West Nile Virus, a flavivirus, which poses a significant new threat to the continental US. MB photoinactivation of viruses show significant promise because the technology not only offers significant potency but the history of safe MB use in human therapy makes it attractive also
این روش اما مشکلات زیادی دارد. اول این که امکان چنین درمانی را در ایران نداریم. یک پروتوکل به نظر میرسد چنین باشد: خوراندن مقادیر نسبتا بالایی از متیلنبلو به بیمار و سپس عبور دادن خون او از دستگاه مشابه دستگاه دیالیز که زیر نور قرار گرفته. شاید اگر خامنهای مبتلا بشود برای او چنین دستگاهی درست بکنند ولی من و شما به آن دسترسی نداریم. ثانیا این مطالعه در ویترو است نه در ویوو. بنابراین ترجمهی این دزها به مقادیری که در پلاسما برسند دشوار خواهد بود، حتی اگر روشی برای رساندن نور به خون داشتیم. دوز میتواند چهل گرم هم بیشتر باشد که عملیاتی نیست، چراکه متیلن بلو مهارکننده بسیار قدرتمندی برای مونوآمین اکسیداز است و مقادیر بیش از یک گرم در روز آن میتواند باعث بوجود آمدن سندروم سروتونین و عوارض جانبی خطرناک همراه با آن بشود. پس به جای این بهتر است اگر قصد استفاده از متیلن بلو را دارید از پروتوکل درمان مالاریا استفاده بکنید: سیصد میلیگرم سه بار در روز تا برطرف شدن نشانههای بیماری.
برای تهیه متیلن بلو با کیفیت و عاری از فلزات سنگین باید با خردهفروشان مواد شیمیایی در تهران تماس بگیرید. من همان روزهای اول شیوع بیماری در چین، با شرکتی در تهران که گاهی از آنها اقلام شیمیایی خریداری میکنم تماس گرفتم و یک بسته سیصد گرمی متیلن بلو ساخت شرکت مرک آلمان با خلوص ۹۹.۸٪ به قیمت کمتر از پانصد هزار تومان خریداری کردم. اگر چنین مبلغی در اختیار شما نیست و یا اگر این ماده را نتوانستید با چنین خلوصی در بازار تهیه بکنید(من گمان میکنم تا حالا انبارهای آن توسط آقازادهها خالی شده باشد)، فروشگاههای لوازم آکواریوم انواع با خلوص و کیفیت کمتر آنرا دارند. اما اینهم میتواند خطرات خودش را داشته باشد زیرا خلوص آن مشخص نیست و برای ماهیهای آکواریوم است نه آدمیزاد.
میگم بهتر نبود اگه جستاری اینچنینی تو یه محیط تخصصی تر(و ترجیحا غیر دوستانه تر) زده میشد تا اگر اشکال و پرسشی هست دقیق تر بررسی بشه و ریسک خوانش اشتباه و پخش و عمل به این خوانش کمتر بشه؟
توصیه های بهداشتی اونم تو زمان بحران بهتره تا جای ممکن و به بی رحمانه ترین شکل نقد و زیر ذره بین قرار بگیره دیگه!