03-19-2026, 07:19 PM
(03-19-2026, 05:22 AM)Scary نوشته:(03-18-2026, 10:32 PM)Anarchy نوشته: براندازی با دخالت خارجی که ابعاد آسیب و نتایجش معلوم نباشه از نظر من ریسک زیادی داره و حتی میتونه منجر به حرکت رو به عقب هم بشه ... من راه دم دستی و کوتاه مدتی سراغ ندارم. تغییرات فکری که در من ایجاد شده ناشی از اینه که من دیگه صرفا یه چیزی به نام شیعه و اسلام رو تنها عامل بدبختی ایران نمیدونم. خود اشخاص و میزان تعهدشون به حرف هایی که میزنن برام معیاره و گرنه میبینم طرف صبح تا شب فحش میده به اسلام و قرآن اما اصولا پایبندی به هیچ اصول دیگه ای هم نداره . فقط و فقط منافع شخصی خودش. حرفش هم پیش بیاد میاد میگه حکومت فلان و بهمانه و همه دارن میخورن و میبرن منم همون کار رو بکنم . همه هم درست عمل کردن رو موکول کردن به تغییر حکومت ...
تغییر رژیم خیلی هیجان انگیزه اما یه چیزی این وسط گم شده ... مسوولیت فردی آدم ها که اصلا در موردش حرف زده نمیشه . الان ملت فکر میکنن به اسلام و قرآن فحش بدن و پرچم اسراییل رو بغل کنن دیگه اتوماتیک متمدن میشن ...
دیر یا زود مشخص میشه این حکومت رفتنی هست یا نه ... هیجان بعد از تغییر احتمالی رژیم هم میخوابه بعد از مدتی ... ببینیم بعدش چقدر مردم متمدن میشن !!
اتفاقا من سالهاست به همین نتیجه رسیدم و اینجا یک نقطه مشترک داریم. به نظر من، بخش مهمی از مشکل واقعا به مسئولیت فردی، تعهد، فرهنگ و رفتار خود ما برمیگردد. اما اختلاف من با تو دقیقا از همین جا شروع میشود: چطور میشود در شرایطی که یک حکومت اندیشه را سرکوب میکند، میکشد، حقیقت را وارونه جلوه میدهد، اینترنت و فضای آزاد را محدود میکند و مردم را تحت فشار اقتصادی و معیشتی قرار میدهد، انتظار داشت همان مردم به سطحی از بلوغ و مسئولیتپذیری برسند؟!
رفتار فردی جدا از ساختار سیاسی و اقتصادی شکل نمیگیره. وقتی در یک سیستم، دروغ، بیتعهدی و بیاخلاقی نه تنها مجازات نمیشود بلکه گاهی پاداش هم میگیرد، طبیعی است که این الگو در جامعه بازتولید شود. تو نمیتوانی از مردمی که در چنین شرایطی زندگی میکنند انتظار داشته باشی مثل یک جامعه آزاد و نهادینهشده رفتار کنند.
بله، هیجان بالاست، دموکراسی نیاز به تمرین دارد، تعهد و عملگرایی باید عمیقا درک شود. اما همه اینها نیاز به بستر دارند. بدون حداقل آزادی، بدون گردش اطلاعات، بدون امنیت فردی و اقتصادی، این مفاهیم فقط در حد شعار باقی میمانند.
بحث من این نیست که با تغییر حکومت، همه چیز فورا درست میشود. چنین تصوری ساده لوحانه است. اما تفاوت اصلی اینجاست که با ماندن این وضعیت، هیچ امکانی برای اصلاح واقعی وجود ندارد، اما با تغییر آن، حداقل امکان شروع به وجود میاد.
جامعهای که سالها زیر سرکوب، تحقیر و فشار زندگی کرده، پر از زخم و عقده است. این زخمها نیاز به زمان، آموزش و فضای باز دارند تا التیام پیدا کنند. تو نمیتوانی در یک فضای بسته، انسان مسئول و متمدن بسازی.
امیدوارم همینی که میگی باشه و بشه در آینده ... اما شخصا تفاوت محتوایی زیادی بین مردم و حاکمیت نمیبینم. در واقع خروجی مردم این حاکمیته نه بر عکس .

![[-]](https://daftarche.com/images/bootbb/collapse.png)