11-29-2014, 11:48 AM
ارتابان نوشته: درود به شماقبلا در این مورد صحبتی کرده بودم و اشاره به بعضی فرضیه ها یا درواقع مقدماتی که ریچارد داوکینز در «توهم خدا» مطرح کرده است.
گرامی من میپندارم شما با من در این زمینه هم راستا
هستید که بیشترینه مردمان جهان گونه ای گرایش به پرستیدن چیزی برتر از خود دارند
اینک پرسش من از شما این است که اگر چنین کاری را نکوهیده و تباه میدانید چه چاله ای درون روان ادمی مایه
ان شده که او به سوی پرستیدن گراییده شود
ایا چنین رفتاری برخاسته از ناتوانی او در برابر سرشت است؟
ایا برخاسته از نااگاهی است؟
پارسیگر
فرایند تکامل بی نقص نیست و اساسا هوش و هدفی در آن در کار نیست. از این رو از نظر بقای بهینه جاندار لزوما بدون ضعف و نقص و خطاهای فاحش نیست. ریچارد داوکینز پیشنهاد میکند که این خصایص را بعنوان یک سایدافکت یا اشتباه کارکردی یک سیستم و مکانیزم تکاملی دیگر که میتواند برای بقا مفید بوده باشد در نظر بگیریم، نه بعنوان یک گرایش و سیستم اصلی و مستقل، و از این راه شاید به نتایج بهتری برسیم.
بطور مثال ایشان قضیه کشیده شدن شب پره ها به سمت نورهای مصنوعی ساخته دست انسان مثل شمع و لامپ را بعنوان یک خطای طبیعی در یک سیستم تکاملی که اساسا در جهت بقای این حشرات ایجاد شده و تا عصر معاصر در کل کارکرد مناسب و مفید برای این حشرات داشته است مطرح میکند.
چرا شب پره ها به سمت این نورها کشیده میشوند؟ آیا یک سیستم تکاملی (یا یک چیز دیگر مثل همان فطرت الهی که مذهبیون مدعی آن هستند) اختصاصا برای این گرایش عجیب که نفعی برای بقای این حشرات ندارد بلکه آنها را دچار خطا و نابودی میکند در آنها وجود دارد؟ پاسخ روشن این است که خیر و اینگونه نیست و این رفتار درواقع حاصل خطای یک سیستم جهت یابی تکامل یافته در وجود این جانوران در طی میلیون ها سال است.
همینطور گرایش به باورهای ماورایی و ادیان و مذاهب و به دام آنها گرفتار شدن هم میتواند ناشی از یک سیستم تکاملی خاصی باشد که در طی میلیون ها سال در وجود انسانها شکل گرفته است و برای بقای آنها در کل مفید بوده است، اما دچار خطا و انحراف شده است.
البته اینها همه تئوری و فرضیه است و من خودم چندان اطمینانی در این باب ندارم، اما بهرحال ایدهء درخشان و هوشمندانه قابل توجهی است که ممکن است ادامهء بیشتر این مسیر را بگشاید
بهرحال این ایده نشان میدهد که چنین مسائلی میتوانند ممکن باشند. ولی برخلاف نظریه داروین فکر نمیکنم تاحالا شواهد عملی قابل توجهی برای آن پیدا شده باشد.