ساختارشناسی زبان پارسیک -
Mehrbod - 11-18-2012
مادهی تاریک به زبان ساده
مادهی تاریک از یک نگره برآمده که کیهانشناسان بیرون دادهاند. آنها با نِپـاهش کهکشانها دریافتند که چرخش کنارهها و بازوان آنها، آن تُـندایی را که قانون گرانش میگوید، ندارد. آنها گفتند که گویا ریزگان دیگری هم که شــیدشان به ما نمیرسد و یا شیدی از خود برون نمیتابند، در کار میباشند که نیروی گرانششان، روی
چرخش این کهکشان ها کارگر است، زیرا این چرخش با چَنـتای تکههای پدیدار ِ مادهی آن کهکشانها جور در نمیآید، ولی چون نمیدانستند که این مادهی نادیدنی (= فوتون نمیدهد) چیست و در این باره داده 'روشنی' در دست نداشتند، این پدیده را مادهی 'تاریک' نامیده و کار را به کارشناسان ریزگان بُـنیادین پاس داده و گفتند: اینک شما بیابید این چه می تواند باشد!؟
پاسخ کارشناسان این بود که اینها میتوانند «نوترینوها» باشند که تَنمایه دارند، ولی شید نمیتابند، پس گرانش دارند، ولی با تلسکوپ نمیتوان دید و ...
یک رشته از دانشمندان هم نگرهی دیگری دارند و آن این است که شاید «پایای گرانش (G)» آنگونه که نیوتن با آروین در زمین و راژمـان خورشیدی بدست آورد، در همه جا یکسان نیست و "پایا" نمیباشد.
در آینده روشن خواهد شد که کـارساز این ناجوریها چه بوده، شاید پیشرفت ابزار نـِپاهِش و شمارگری، گرهی برخی ازین پرسمانها را بگشاید.
نگره = نظریه
تُندا = سرعت
قانون گرانش = قانون جاذبه ی اجرام
ریزک = ذره
ریزگان = ذرات
بازتاب = انعکاس
چـَنتا = مقدار، کمیت
پدیدار = (به + دیدار ) مرئی، دیده شدنی
ناپدیدار = نامرئی، دیده ناشدنی- نادیدنی
آروین = تجربه
راژمان خورشیدی = منظومه ی شمسی
کارساز = عامل
تَـنمایه = جرم
ماندمایه = جرم سکون
پـایـا = ثبات = constant
نـِپاهش (نِپاهستن/نپاهیدن) = مشاهده، to observe
Chronik-Fotos | Facebook
shirin - 11-19-2012
در کل زبان برای من ابزاری هست برای انتقال مفاهیم . تعصب ملی میهنی نسبت بهش ندارم. :D
Mehrbod - 11-19-2012
shirin نوشته: در کل زبان برای من ابزاری هست برای انتقال مفاهیم . تعصب ملی میهنی نسبت بهش ندارم. :D
ولی
کارکرد زبان در اندیشه - صفحه 2 چه پیوندی به میهندوستی دارد!؟
shirin - 11-19-2012
یعنی منظور این هست که نوع زبان گویش روی نوع تفکر تاثیر داره؟ فرضا کسی که زبانش انگلیسی هست بهتر از یه عرب زبان فکر میکنه؟ یا کسی که پارسی حرف میزنه بهتر از یه عرب زبان می اندیشد؟
Mehrbod - 11-19-2012
shirin نوشته: یعنی منظور این هست که نوع زبان گویش روی نوع تفکر تاثیر داره؟ فرضا کسی که زبانش انگلیسی هست بهتر از یه عرب زبان فکر میکنه؟ یا کسی که پارسی حرف میزنه بهتر از یه عرب زبان می اندیشد؟
آفرین، آری.
shirin - 11-19-2012
نمیدونم. شاید. ولی به نظرم منطقی نمیاد. چون اگر اندیشه پارسی زبانان بهتر بود طبیعتا هیچوقت نباید مغلوب عرب زبانان میشدند.
Mehrbod - 11-19-2012
shirin نوشته: نمیدونم. شاید. ولی به نظرم منطقی نمیاد. چون اگر اندیشه پارسی زبانان بهتر بود طبیعتا هیچوقت نباید مغلوب عرب زبانان میشدند.
سنجش نابرابریه شیرین جان.
تن آدم چند سد میلیارد بار پیچیدهتر از ویروس هپاتیت C ئه، ولی بهمین سادگی از پا در میاد.
پس باید بگوییم چون تن آدم پیچیدهتر و پیشرفتهتره، نباید "مغلوب" هپاتیت میشد؟
ایران هم اگر خوب بنگرید پیش از اسلام بود که دستاوردهای دانشیک و اندیشمندان بسیار داشت و پس از اسلام هم کسانی چون خیام و خوارزمی و .. زبان مادریاشان پارسی پاک بود که همچنان به دانش روز جهان افزودند.
امروز بزرگترین دشواری ما بدید من نه در «اسلام» که در اندیشه در بند شده اسلامی (=فارسی) است.
shirin - 11-19-2012
خب به نظر من هم پیشرفت یا عدم پیشرفت کشوری یا مردمی رو به نوع زبان مردمشون نسبت بدیم هم دیدگاه نادرستی هست. علاوه بر اون کمی هم فاشیستی به نظر میرسه.
Mehrbod - 11-19-2012
shirin نوشته: خب به نظر من هم پیشرفت یا عدم پیشرفت کشوری یا مردمی رو به نوع زبان مردمشون نسبت بدیم هم دیدگاه نادرستی هست. علاوه بر اون کمی هم فاشیستی به نظر میرسه.
پوشاندن واقعیت با برچسب فاشیسم هم منطقی نیست.
دیگر اینکه، مگر کسی نمیتواند برود انگلیسی بیاموزد؟ یا مگر دیگر کشورها نمیتوانند مانند ما با پالایش و دادوستد فرهنگی/زبانی، زبان مادریاشان را بهتر و بروز کنند؟
روی هم رفته این دیگر چه جور نگرشی است ... نکند از فردا بگوییم ایران در بُنمایههای زیستی (نفت، آب، ...) در جهان سرتر است هم فاشیست میشویم؟
Alice - 11-19-2012
Mehrbod نوشته: غیر "عربی"
قانون عربیزه از "یونانیِ" canon
زبان پارسی ما را باش
ناقانونی دستکم بگویید، یک خوردهای رو به پارسی میرود!
خُب مهربُد جان به دید من بکار بُردن خود واژه "قانون" گزندی به زبان نمی رساند
! ولی از ساختارهایش باید بپرهیزیم
؛
درست مانند "قلم" که عربیزه ی کالاموس در زبان یونانی ست
:
1- آنچه که از قلم مهربُد می تراود زیباست
!
2- آنچه که از "کلک" مهربُد می تراود زیباست
!
بی گمان گزینه ی یکم زیباتر است و هیچ گزندی نیز به زبان وارد نمی کند
!
همممــ...